Den 6.Januar. 2021 ble det gjort et angrep på den amerikanske kongress. Dette angrepet resulterte i at hele fem menneskeliv gikk tapt.  I dette innlegget skal jeg ta for meg den negative effekten sosiale medier hadde for denne hendelsen.

 

Demonstrasjonen

6.Januar. 2021 er en dag som vil bli husket i lang tid. Det ble gjort et opprør mot myndighetene i USA, og dette ble gjort av deres egne. Bakgrunnen til angrepet var at dagens president Joe Biden hadde vunnet valget, men flere mente at dette var valgfusk og ikke var riktig.

 

Skjermdump fra NRK.no

 

Den daværende sittende presidenten Donald Trump har i ettertid fått mye negativ omtale etter denne hendelsen. Flere antyder at Trump bevist oppfordret til demonstrasjonene og at han har mye av skylden i denne hendelsen. Etter flere twittermeldinger postet av Donald Trump ber han sine 88 millioner følgere om å møte opp utenfor kongressen for å demonstrere mot valgresultatet. I Trump sitt forsvar ble det aldri sagt at det skulle være et angrep, men det var slik det ble. Det er heller ikke noe nytt at flere av Trump sine tilhengere også er for det å bære våpen, dette førte til at politiet også måtte ta hensyn til væpnede demonstranter.  Kunne denne hendelsen vært forhindret dersom Trump ikke hadde promotert demonstrasjon via Twitter? Ja det er jeg ganske sikker på.

 

Digitale medier og ekkokammer

 

Med sine 88 millioner følgere var det aldri noen tvil i at det ville møte opp demonstranter utenfor kongressen, men resultatet var det ingen som kunne se for seg. Selv om meldingene til Donald Trump kom fra Twitter ble det store spredninger om informajson under hendelsen på flere store plattformer. Jeg husker selv at jeg kunne se livesendinger av stormingen inne på Facebook sin news feed. Hele internett var spredd av bilder og videoer under hele hendelsen. Mine tanker er at demonstrantene også visste dette og ville gjøre alt de kunne for å skape en enda større overskrift. Før demonstrasjonen var det flere forumer og diskusjoner spesielt på twitter. Det ble et ekkokammer. Dette vil si et sted hvor informasjon og ideer blir forsterket innenfor en gruppe mennesker. Flere oppfordret andre til å møte opp og resultatet ble fatalt. Det farlige med spredning av informasjon på sosiale medier viste seg på sitt værste.

 

Konklusjon

Ville denne hendelsen blitt så ille uten sosiale medier? Svaret er nei. Det ble samlet ekstremt mange mennesker hvor informasjon ble spredt utover alle de største digitale plattformene vi har. Denne hendelsen beviser hvor stor makt sosiale medier har. Dette også spesielt når man har mange millioner følgere på en av disse plattformene. Mange tror på alt de leser og her ble det delt informasjon som ikke har fakta bak seg. Demonstrantene ble sinte og ville ta igjen mot staten.

 

Skjermdump fra NRK.no

I etterkant av denne hendelsen valgte Twitter å utestenge Donald Trump fra plattformen. Å miste ytringsfriheten er ikke bra uansett hvorfor dette gjøres. Selv om det Donald Trump skrev var for å skape så store demonstrasjoner og ødeleggelser er det aldri riktig av en kommunikasjonsplattform å fjerne ytringsfriheten til en bruker. Dette viser bare at det er disse plattformene som egentlig kan bestemme hva vi får med oss. I fremtiden må det gjøres endringer for deling av informasjon på de sosiale mediene.

 

Daniel Belsnes

 

Kilde:

Nrk «Slik mobiliserte trump sine tilhengere for opptøyene» Lesedato: 01.06.2021

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *