I den tredje modulen av valgfaget Digital Markedsføring (Dig2103) var oppgaven vår å opprette en velfungerende nettbutikk/nettside som solgte produkter eller tjenester. Min eksamensgruppe er blitt en person ekstra med Sander som har kommet inn på laget. Dette vil si at gruppen består av Anders, Sander, Lars Ove og meg.

 

Konseptet

Helt i starten av planleggingen, kom Anders med en ide. En ide om at vi kunne lage en nettside for en venninne av han. Denne planen ble ikke mulig å utføre, så vi måtte tenke på nytt.  Helt fra starten av denne modulen så stilte jeg meg selv og gruppen dette spørsmålet.

«Hvordan skal vi kunne lage en nettside/nettbutikk hvor vi i samme slengen lærer enda mer om pensumet i denne modulen?» Og jeg føler vi fant svaret på dette spørsmålet. Vi ble enige om å lage en nettside hvor vi solgte produkter vi også hadde lært om. Etter mye frem og tilbake ble vi enige om å stifte et konsulentbyrå som selger tjenester innenfor digital markedsføring. Dette ble starten på (Studentmarketing.no). Slike tjenester er veldig i vinden, nå spesielt grunnet en stor omstilling for mange bedrifter i covid-19 perioden. Flere ser på muligheter for netthandel og vi er nå klare for å hjelpe til med det.

 

OKR

Tidlig i forelesningene startet Karl Phillip med å snakke om OKR. Jeg prøvde å sette meg inn i OKR, men forsto ikke meningen med det. Jeg forsto først hvor relevant OKR vil være å lære, når jeg snakket med min far som også akkurat hadde fått OKR implementert i bedriften sin. Først da så jeg at dette var relevant for meg å lære. Veldig tidlig i planleggingen av nettsiden, fant jeg ut at det å bruke OKR hjelper for videre planlegging og fordeling av oppgaver for å kunne nå et satt mål. Dette er også et redskap jeg kommer til å bruke videre i studietiden og med jobb. Nå sitter jeg igjen med mye god kunnskap og er veldig fornøyd med læringsutbyttet jeg har fått av OKR.

 

Som gruppe hadde vi et møte hvor vi la frem Objectives og tre Key Results. Dette var resultatet:

 

Objective: Utvikle en velfungerende nettside. Nettsiden skal være stilren, tiltrekkende og brukervennlig. Ønsker å drifte nettbutikken etter eksamensperioden.

 

 KR1: Inneha 2000 besøkende på nettsiden innen første måned etter lansering (7/10)

KR2: Ha 20 salgssamtaler innen endt eksamensperiode (7/10)

KR3: 10 bestillinger av tjenesten innen endt eksamensperiode (5/10)

 

Når vi skulle sette Objectives gikk det veldig greit, vi var alle enige om at vi skulle satse på å lage en god nettside som virket profesjonell nok til å kunne ta med seg videre etter eksamen. Vi brukte litt tid på å sette Key Results, grunnen til dette var at vi ikke ville sette for lette mål, og heller ikke umulige mål. Av denne grunn gikk vi flere runder for å finne riktige Key Results.

 

Reisen til Studentmarketing.no

Vi lagde en nettside hvor bedrifter kan kontakte oss for hjelp innen digital markedsføring. Tjenestene vi tilbyr til bedrifter er markedsføringsverktøyene Google Analytics, Google Ads, Facebook Ads og Instagram Ads. Alle tjenestene vi tilbyr er også tjenester vi har lært om dette semesteret. Derfor gjøres dette som en læringsprosess til å kunne bli enda bedre på dette området for fremtiden. Student Marketing er navnet og vi ville ha med student slik at bedrifter også forstår at vi er studenter som ønsker å vise oss frem, men også å lære.

 

Når vi skulle starte med å opprette nettstedet møtte vi tidlig på utfordringer. Flere hadde anbefalt oss å benytte Shopify for opprettelsen av nettstedet, men vi måtte finne et annet verktøy. Siden vi ikke skulle selge spesielle produkter inne på nettsiden var det vanskelig å kunne opprette et vanlig bestillingsskjema. Vi byttet til WIX. Dette var et enklere og bedre system å bruke for oss. Vi måtte betale for tjenesten, med det var det verdt. Videre gikk tiden til å designe nettsiden og lage en lanseringsstrategi. For å kunne få en stilren logo, benyttet vi broren til Anders som kunne hjelpe oss med å designe en logo.

 

For å holde styr på oppgaver og mål valgte vi veldig tidlig å benytte Trello. Her la vi inn alt som måtte gjøres og alt som var gjort. Dette ga oss et godt overblikk over hva vi manglet rett før vi var klare for å lansere nettsiden. Trello ga meg veldig mye, dette er et verktøy jeg kommer til å benytte videre. Det aller siste vi måtte finne ut av før lanseringen var om vi ønsket å gjøre dette gratis og bare få erfaringer, eller om vi skulle ta betalt for det. Etter mye frem og tilbake ble vi enige om priser vi følte var passende og lokkende for bedrifter.

 

Alt var klart, og lanseringen sto for tur. Vi var alle veldig spente på å se om vi faktisk ville lokke noen bedrifter inn til en samtale om et samarbeid. Dette svaret fikk vi veldig tidlig. Allerede første dagen fikk vi inn tre interesse-meldinger fra mindre bedrifter, og tallet for interessenter bare øker. Lanseringen var godt planlagt, og vi fulgte markedsføringsprosessen og lanseringsstrategien til punkt og prikke. Det ble postet innlegg på Facebook, Instagram og LinkedIn fra Student Marketing sin egen bruker, men også fra våres private kontoer. Dette for å kunne nå ut til flest. Den enkle jobben er ferdig, og det er nå vi faktisk må prestere for å kunne bygge en stor kundebase med fornøyde brukere.

 

Eget læringsutbytte

 I starten av dette kurset hadde jeg mange spørsmål til meg selv. «Hvordan skal dette gå?» «Får jeg tid til alt dette?» «Vil noen ha hjelp av studenter?». Det var mye stress, men jeg ville ikke vært foruten. Det er veldig rart å tenke på at dette kurset nå snart er over. Dette semesteret har vært det mest krevende, men også det semesteret jeg føler har gitt meg mest tilbake.

Normalt sett går undervisningene vi har på et veldig teoretisk plan, men i dette valgfaget har jeg fått gjort mer praktisk kontra teoretisk. I opprettelse av nettsiden har jeg lært at godt samarbeid fører til gode resultater. Personlig er jeg egentlig en som liker best å jobbe for meg selv, da jeg ikke trenger å følge noen andre sitt tidsskjema. Men etter å ha fått et så godt samhold og arbeidsvilje i gruppen har jeg ingenting negativt å si om det.

Det å kunne skryte på seg at man har laget en blogg og velfungerende nettside det andre året sitt på skolen er ikke dårlig å ha på sin egen CV. Jeg tror dette vil være et godt fortrinn i fremtidige jobbsøknader innen dette feltet. Veien videre blir å fortsette arbeidet med nettsiden, skaffe kunder og opparbeide kunnskap i dette feltet.

 

Daniel Belsnes

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *