Dette innlegget er skrevet på Engelsk av Bill Su, jeg har tatt på meg en oppgave i å oversette og prøve å forbedre dette innlegget.

 

Hva er egentlig Google Analytics og hvorfor er dette viktig?

 

Google Analytics er et gratis web-analyse verktøy, laget av Google. Dette verktøyet hjelper selskaper med å kunne analysere alt av trafikk som går igjennom nettsiden deres. Selv om det å analysere nett-trafikk virker som et lite område i den digitale tilstedeværelsen, er faktisk implikasjonene med Google Analytics enorme. Hvorfor er det slik? For de fleste store selskapene fungerer nettsider som knutepunkter for all digital trafikk. Altså, dersom man benytter seg av digital markedsføring som søkeannonser eller annonser på sosiale medier vil kunder kunne finne frem til din/deres nettbutikk/nettside iløpet av kundens kjøpsreise. Dette kan gjøres ved enkle søk på google eller ads på Instagram, Facebook eller andre medieplattformer.

 

Gitt at din nettside/nettbutikk er det sentrale knutepunktet til virksomheten vil en analyse av nettsiden gi best helhetsbilde av effektiviteten til alle kampanjer selskapet kjører for å markedsføre produktene/tjenestene de leverer. Google Analytics hjelper virksomheten med akkurat denne analysen uten å ta betalt for det.  Dette er også grunnen til at det er over 50 millioner nettsider som i dag bruker Google Analytics aktivt. Dersom ikke nettsiden din bruker dette i dag, er det viktig å komme i gang nå. Dersom det er av interesse av å ha en guide til hvordan du skal sette opp Google Analytics for din nettside anbefaler jeg denne linken her:

https://support.google.com/analytics/answer/1008015?hl=en

 

 

Hvordan fungerer Google Analytics?

 

For å forklare dette enkelt kan man si at Google Analytics legger til flere linjer med sporingskoder inne på din nettside. Disse kodene vil etterhvert legge merke til og registrere den forskjellige aktiviteten kundene har inne på nettstedet ditt. Ikke bare klarer verktøyet å spore opp bevegelsene inne på nettstedet, men den klarer også å finne frem alder, kjønn og eventuelle interesser. Alt av informasjon som blir samlet opp av kodene blir sendt direkte til Google Analytics.

 

Neste steget er at Google Analytics samler opp datainformasjonen som er blitt funnet. Dette gjøres hovedsakelig på fire forskjellige nivåer.

 

  1. Bruker nivå ( Relatert til handlingene hver bruker har)
  2. Økt nivå ( Hvert enkelt besøk)
  3. Sidevisningnivå ( Hvert enkelt besøk på nettsiden)
  4. Hendelsenivå ( Knappetrykk, videovisninger osv.)

 

Hva er forskjellen mellom beregninger og dimensjoner i Google Analytics?

 

Det jeg mener er forskjellen mellom beregninger og dimensjonene er at beregningene faktisk er statistikk Google har samlet opp etter brukernes valg inne i en nettleser. Dimensjonene er de forskjellige veiene brukeren kan ta inne på nettleseren. Her finnes det flere måter å se på tallene, dette blir basert på forretning spørsmålet man ønsker et svar på.

 

For eksempel, bare det å vite hvor mange som har besøkt eller besøker nettsiden din er ikke en ekstremt viktig analyse å ha. Men å vite hvor mange som besøker nettstedet ditt, hvor gamle de her, hvor de kommer fra osv er en ekstremt god hjelpende hånd for bedre og mer målrettet markedsføring. Å vite hvem som er kjernepublikummet vil gi bedriften et fortrinn mot konkurrenter som ikke benytter seg av slike analyser. Dersom bedriften finner ut at publikummet som besøker nettsiden er i alderen 18-25, så kan man ikke benytte seg av lik markedsføring som man ville gjort til 40-50 åringer. I dette eksemplet så er det antall besøkende som er beregningen, mens alder og kjønn vil være dimensjonen.  I all hovedsak er data analyse et hjelpemiddel for å kunne finne svar på forretning spørsmålene man lurer på.

 

Den orginale forfatteren av denne artikkelen skrev en kort og enkel guide som tar for seg hoved fundamentene rundt Google Analytics.

 

Hvordan type data finner vi med Google Analytics, og hva kan vi bruke denne informasjonen til?

 

Det finnes to typer av data vi kan samle inn med Google Analytics:

 

  1. Brukeranskaffelse data: Data om brukerne før de besøker nettsiden.
  2. Data for brukeratferden: Data om brukerne når de besøker nettsiden.

 

Brukeranskaffelse data

 

Før kunder besøker nettsiden deres, er det mulig å innhente data som hvor de kommer i fra, alder, kjønn og interesser. Det er også mulig å finne data på hvordan de har funnet frem til siden. Altså om det var en link på Facebook, Instagram, google søk eller andre nettsider. Denne dataen kaller vi for brukeranskaffelse data, grunnen til dette er fordi denne dataen kan hjelpe deg med å finne ut hvilken brukergruppe man skal rette fokus på og hvilke kanaler som fungerer for innhenting av kunder.

 

Adferden til de besøkende før de finner din nettside er ikke noe vi kan endre på. Derfor må man finne adferden og rette seg til den. Heldigvis er internett uendelig stort. Så selv om man ikke klarer å endre atferden til dine besøkende, kan man selv velge ut bestemte bruker grupper på internett som har den atferden man ønsker å målrette seg mot. Disse kan man tiltrekke til sitt nettsted ved å kjøre målrettede annonser via alle de store annonseringsplattformene. Alt av brukeranskaffelse data man samler opp, kan bli brukt som et kompass for å kjøre en god markedsføringsstrategi.

 

Data for brukeratferden

 

Den andre gruppen med data er brukeratferden. Denne type data blir innhentet når brukeren er inne på nettsiden. Dette er data som ser hvor lenge man er inne på nettsiden, hva var den første og siste siden man var på, den mest vanlige veien for å komme inn på nettsiden om dette er via Google søk eller andre plattformer.

I motsetning til brukeranskaffelses dataen, kan brukeradferden enkelt endres. Dette er kan endres ved å gjøre enkle endringer inne på nettstedet ditt. Nøkkelen her er å bruke forskjellige analyser for å identifisere sidene der brukerne blir «sittende fast». Du kan deretter bedre brukeropplevelsen på problem-sidene, slik at brukerne kan gå sømløst inne på siden. Målet må være å minimere «flukt» prosenten til brukerne på problem-sidene.

 

 

 

 

 

Kilde:

 

Medium.com « Whar is google analytics and why is it important to my business”

Forfatter: Bill Su

Nedlastningsdato: 10 Mai

https://medium.com/analytics-for-humans/what-is-google-analytics-and-why-is-it-important-to-my-business-8c083a9f81be

 

 

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *