Bildet hentet fra Pixabay.com

Dette innlegget tar for seg et kurs laget av Paul Peseks, «First Round». First round er et kurs som tar for seg nettverksbygging, og viktigheten rundt dette. I starten av innlegget skal jeg ta for meg de 8 ulike modulene vi blir presentert for i kurset til Paul Peseks. Deretter presenterer jeg fordelene ved å ha en mentor som kan lede veien inn i arbeidslivet. Dette innlegget tar også for seg nettverksbygging som en avgjørende faktor dersom man ønsker gode jobber.

Modul 1: Din profesjonelle identitet
Den første modulen tar for seg hvem man er, altså min profesjonelle identitet. Hvilken identitet har jeg fra næringslivets perspektiv? I modul 1 nevner Paul Peseks fem punkter det er viktig å ta opp når vi kommer til vår profesjonelle identitet og hvordan få mennesker til å ville holde en samtale med meg.

Empati: Lære å kunne se ut ifra perspektivet til personer man snakker med. Selv om det er profesjonelt i jobb eller bare med et medmenneske.
Nysgjerrighet: Vise til at du er interessert i erfaringene og opplevelsene vedkommende har skaffet seg. 
Takknemlighet: Når en person avser tid til å dele informasjon, er det viktig å vise takknemligheten man får av dette.
Relevans: Forklare personen du holder samtalen med, om hvorfor denne samtalen vil være nyttig for deg.
Respekt: Behandle andre sånn du vil at andre skal behandle deg.

Modul 2: Nettverksbygging ved bruk av LinkedIn
For god nettverksbygging er man i dag nesten helt avhengig av å kunne bruke LinkedIn på en god måte. Dette er en plattform som gir brukerne mulighet til å kommunisere med mennesker man aldri har møtt før via interesser, jobber, kontakter osv. I dag er det veldig mange selskaper som bruker LinkedIn for å finne nye ansatte, av denne grunn er det bra med mange gode kontakter på plattformen. I denne modulen presenterer Paul Peseks fire forskjellige metoder man kan benytte for å skaffe seg nye kontakter eller en mentor på LinkedIn.

Perfect overlap Den første metoden dreier seg om at man skal prøve å finne de personene man kan identifisere seg med. Dette kan være mennesker som har studert den samme eller har jobbet med det samme tidligere.
Great overlap – Den andre metoden er ganske lik den første, men forskjellen her er at man heller skal finne en person som har jobbet eller studert noe i samme retning du har gjort.
Similarities-  Den tredje metoden omhandler at man finner en person som har vært med på noe du også ville vært med på.  Da også gjerne at vedkommende har gått en lik vei på skole og jobb tidligere.
Someone Interesting – Den siste metoden dreier seg enkelt og greit om å finne en person man har interesse av.

Bildet hentet fra Pixabay.com

 Modul 3: LinkedIn meldinger
Modul 3 omhandler når det er best å benytte seg av LinkedIn for å ta kontakt, og hvordan man skal sende meldinger på LinkedIn som faktisk fungerer. Når man først lærer dette, vil man forstå hvor lett det er å ta kontakt med alle type jobber og yrker.

Den første meldingen som blir skrevet skal besvare tre punkter:
Hvem: Hvem er du?
Hvorfor: Hvorfor tar du kontakt?
Hva: Hva er det du lurer på?

Tre viktige punkter til samtalen:

 1. Vær effektiv, altså hold samtalen kort og enkel
 2. Vær fleksibel, altså være fleksibel for utfordringer den andre personen har.
 3. Ta initiativet, ikke vent på at en ute i arbeidslivet skal ta kontakt med deg! Vær heller den som tar kontakten først.

 
 Modul 4: Koordinering av samtaler effektivt
Hva skal man gjøre når personen svarer på LinkedIn? Her er det viktig å være forberedt. Dersom man bruker for lang tid eller fører en dårlig samtale kan det føre til at personen ikke ønsker å holde samtalen videre. Paul Peseks forklarer at i denne modulen må du vise respekt for tiden til den andre parten for å vinne respekten.
 
Modul 5: Navigasjon av en samtale
Når du har fått kontakten starter navigasjonen. Her er det viktig at man spør om det faktisk passer å prate nå. Dette gjør man for å kunne vise til at man respekterer tiden til den andre parten, men også for å ha en best mulig samtale. Dersom den andre personen holder på noe annet vil ikke samtalen bli like bra. Da er det bedre å utsette samtalen.
 
 
Modul 6: Opptre profesjonelt
Under en samtale med en mentor eller en annen person er det viktig å opptre som en profesjonell person. Derfor er det greit å ha noen punkter som du alltid nevner når du starter en ny samtale. Her er noen punkter du alltid burde svare.

 1. Hvem du er
 2. Dine interesser
 3. Dine ferdigheter
 4. Hva vil du få ut av samtalen?

 
Modul 7: Research og spørsmål
Modul 7 tar for seg kanskje det viktigste, å gjøre forberedelser. Før du går inn i en samtale for å skaffe deg en mentor eller bare en samtale for å skaffe informasjon er dine forberedelser viktig. Finn informasjon om personen du skal snakke med før du prater med vedkommende.

Type informasjon du kan finne før samtalen:

 
 
Modul 8: Å bygge en varende relasjon med en mentor
Etter noen gode samtaler med en mentor kan det fort hende at kontakten svinner bort. Dette må ikke skje. Det er viktig å opprettholde kontakten slik at det ikke vil være noe problem å stille andre spørsmål på et senere tidspunkt. Ved å bygge en god relasjon kan det også være at mentor velger å kontakte deg eller anbefale deg til arbeidsgivere.

Oppsummering
 Før jeg startet på kurset til Paul Peseks hadde jeg ikke så alt for mye kunnskap om hvordan jeg skal starte en samtale med noen på sosiale medier som jeg aldri har møtt før. Man kan fort føle seg litt dum og påtrengende. Men dette kurset lærte meg at det skader ikke å prøve. Ofte vil personer man stiller spørsmål syntes det er morsomt at det er akkurat de vi velger å spørre. Dette vil jeg ta en lærdom av.

-Daniel Belsnes
 
 
 
 

Kilder:

https://www.linkedin.com/in/paul-pesek/

https://first-round.teachable.com/courses/

Én kommentar

 1. Hei Daniel 🙂

  Jeg synes du har en fin struktur og flyt i innlegget ditt og teksten er lettlest og forståelig.
  Prøv gjerne og skriv litt lengre innledning og konklusjon, der du fokuserer på hovedpunktene i teksten.

  Du kan også gjerne oppfordre leserne dine til å ta kurset selv ved å linke til kurset i løpende tekst.

  Bra jobbet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *