Oslo Børs har i de siste årene vært en god pekepinn på at grønne selskaper er i flytsonen og at flere har troen på suksess innen grønne selskaper.(Nordnet.no) I dette innlegget skal jeg ta for meg spesielt Zalando som velger å bevege seg over på den grønne siden og fordelene dette tar med seg videre, men også ta opp problemet om dette selskapet faktisk er så miljøorienterte som de selv mener.

 

Zalando

Bildet hentet fra Pixabay.com

Verden er i endring og vi trenger sårt at store bedrifter velger å fokusere på hvilke fotavtrykk de velger å sette igjen. Vi forbrukere øker vårt forbruk, dette fører til at energibruket øker fra år til år. (Forskning.no) Vi ser nå tydelig at flere store bedrifter har tatt problemene med utslipp på alvor og prøver å gå over til en mer bærekraftig forretningsmodell. Her kan man også tenke at selskaper går ut til omverden hvor de snakker om en endring, men det de egentlig gjør er å «grønnvaske». (Tidligere blogginnlegg).

Zalando er et selskap som har sin nisje innen netthandel av klær.(Zalando.com) Netthandel i seg selv kan kalles bærekraftig da det minimerer utfall fra kunder som må reise til fysiske butikker for å handle. Varene blir fraktet til et lager, men dette utslippet ville kommet uansett om det er netthandel eller fysiske butikker. Zalando legger mye vekt i sin markedsføring at de er klimabevisste og arbeider med å bedre løsninger for handel av klær.( Zalando.com) En spennende artikkel lest på NRK.no tar for seg akkurat Zalando og hvor miljøvennlig det er å handle klær via internett. (NRK.no, Eilert Fredlund Bjander)

 

NRK artikkel

Hos Zalando kan kunden som handler velge å betale 5 kroner ekstra for å gi penger til et gjenskogningsprosjekt. For kunden vil man føle seg bedre når man velger å gi disse pengene. Men er dette nok? Klesindustrien står faktisk for 8% av hele verdens klimagassutslipp. (NRK.no) Dette gjør klesindustrien til en av de verste industriene innen klimagassutslipp. I artikkelen til NRK kommer det frem at Eilert har handlet klær som veier totalt 19,5 kilo. Etter han sin beregning finner han ut at dette vil si et utslipp som fører til at et tre må stå i 36 år for å kunne ta utslippene fra handelen han har utført.(NRK.no) Er selskapet da så miljøbevisste som de selv markedsfører? Min mening er helt klar nei. I teorien ber de kundene om å betale 5 kroner for å bygge opp igjen det klesindustrien sammen er med på å ødelegge.

Bildet hentet fra Pixabay.com

Konklusjon

Selv om Zalando ikke driver en like bærekraftig drift som mange ville trodd, er det med på en bevegelse i klesindustrien. Med dette mener jeg at når flere selskaper ser at kunder velger å handle hos Zalando grunnet deres tro på at selskapet er miljøbevisst. Vil dette føre til en domino effekt hvor flere like selskaper prøver å bevege ser mer inn mot en grønnere virksomhet. Men alt i alt er Zalando ikke den bedriften som burde skryte seg selv opp i skyene av grønn drift, da det enda kommer alt for mye utslipp fra deres drift.

 

 

 

 

Kilder:

Nordnet.no- «Dobling for grønne aksjer»

https://www.nordnet.no/blogg/dobling-for-gronne-aksjer/

Forskning.no-«Nordmenn har nest høyest personlig forbruk i europa»

https://forskning.no/forbruk-ntb-okonomi/nordmenn-har-nest-hoyest-personlig-forbruk-i-europa/1313235

NRK.no- “Mitt oppgjør med samvittigheten” Eilert Fredlund Bjander

https://www.nrk.no/klima/xl/hva-skjer-nar-jeg-klimakompenserer-hos-zalando_-1.15361309?fbclid=IwAR0ud4IU_DGEi1_iQ1EuiMLdmOfzViP3_8GYhSAVfszKoel1zob_hXCDM1I

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *