Dersom du tror at Virtual reality (VR) bare benyttes for underholdning og spill, tar du helt feil. Dette er en innovativ teknologi som gir oss mye mer muligheter innenfor utrolig mange plattformer og yrker. VR klatrer kanskje sakte i rangstigen, men jeg kan med sikkerhet si at dette er et verktøy flere og flere bedrifter kommer til å bruke i fremtiden.

 

Hva er Virtual Reality (VR)?

Hva er egentlig VR? VR er et fenomen som har tatt av de siste årene, men jeg merker at det er mange som fortsatt ikke vet hva det er. Snl forklarer at VR er laget med informasjonsteknologi som skal hjelpe til med å produsere en illusjon av en virtuell virkelighet, da enten et virkelig eller oppdiktet sted.. Enklere forklart er det et dataprogram som lager en virtuell virkelighet til brukerene. Det er et headset man tar på seg hvor hele synsvinkelen er dekket av en skjerm. Skjermen vil gi deg en illusjon av at man befinner seg og beveger seg på et virkelig sted. I starten fikk VR kritikk for at det var dårlig kvalitet og at man ikke fikk nok ut av produktet. Men nå når tiden har gått og produktene har blitt videreutviklet kan man se en enorm forbedring hos produktene. I dag vil jeg si at VR virkelig kan sette deg inn i den virtuelle verden. Og har blitt et verktøy for fremtiden og nåtiden.

Utvidet Virkelighet, Sykkel, Barn, Syklist, Gjerde
Hentet fra Pixabay.com

Hvem bruker VR i dag?

Flertallet som hører ordet VR tenker på spill. Det er veldig forståelig. Innenfor spillverden har VR blitt revolusjonerende. Verktøyet gjør slik at spilleren får en mye mer følelse av å kunne leve seg helt inn i spillet. Men spill er bare underholdningen ved dette digitale verktøyet. I både USA og Kina bruker de VR for å gjøre skolegangen morsommere for de som sliter med konsentrasjon eller har lærevansker. Jeg kan forstå at dette er et produkt som virkelig kan hjelpe til med dette, da man skjermer ut alt av forstyrrelser og bare har fokuset på illusjonen.

Store sporter som basketball og amerikansk fotball har også tatt i bruk virtuell virkelighet. Flere klubber i NBA og NFL bruker dette før kamper. Dette ved at spillerne trener på ulike type spill uten å risikere å skade seg eller bruke mye krefter. Militæret, piloter og innenfor medisin er også VR veldig fremtredenen. Verktøyet gir de forskjellige yrkene mulighet til å terpe på oppgaver som ellers kan være farlig eller veldig utfordrende å gjøre i den virkelige verden. Det er bedre å trene på en flystyrt bak en skjerm kontra i virkeligheten.

I min research om VR fant jeg en veldig interessant artikkel på nemitek.no, her tar forfatteren for seg hvordan VR brukes og kan brukes i byggenæringen. Les denne artikkelen  her. I covid-19 perioden har det vært problemer med hjemmekontor for byggenæringen når de skal diskutere og se på komplekse byggprosjekter. Her har VR hjulpet de ansatte med å få et bedre 3d overblikk over prosjekter og lettere kan avdekke eventuelle feil som ikke ville vært like lett å se på en tegning. Artikkelen trekker frem et eksempel da E39 motorveien skulle bygges på. Her benyttet AF gruppen VR, dette førte til at de raskere identifiserte feil. De ansatte innenfor prosjektet fikk også en bedre forståelse av hvordan dette ville se ut og bli til slutt. Ifølge artikkelen sies det at VR investeringen ble dekket etter bare noen få meter med vei. Uten å ha testet dette selv vil jeg se for meg at typiske dumme feil som gjøres innenfor veiarbeid eller lignende vil bli lettere å unngå ved bruk av VR- teknologien. Dette fører også til kostnadsbesparelse.

 

Hvordan kan vi bruke VR-teknologien i Norge?

Utvidet Virkelighet, Vr, Virtuell Virkelighet, Barn
Hentet fra Pixabay.com

Som sagt i avsnittet over brukes VR-teknologien allerede i Norge, men det er fortsatt en lang vei igjen. Norge er ikke et land som har vært de raskeste i klassen når det kommer til å følge etter med ny teknologi, kanskje dette er fordi vi er fornøyde med løsningene vi har i dag. Derimot så har pandemien tvunget oss til å måtte teste ut nye produkter og jeg håper VR er et av redskapene flere tester ut. Yrkene som benytter seg av dette i dag er yrker som holder følge med digitaliseringen og deres goder, da eksempelvis helsearbeidere. Problemet i Norge er kanskje at den viktigste sektoren altså skolene ikke holder like godt følge som i mange andre land

Hovedsakelig ville jeg lagt vekt på at vi burde bruke denne teknologien for læring. Da spesielt læring for den gruppen som faller ut av skolen tidlig. Det er blitt bevist at VR hjelper mot å holde fokus og det å ta til seg informasjon. Med VR har vi en mulighet til å gå tilbake i tid og gjenskape historiske hendelser, lage kjente bygg, puste under vann osv. Jeg tror at dette redskapet ville vært helt fantastisk å ha i historietimene, geografi, naturfag og norsk historie. Jeg husker at når vi hadde naturfag var det alltid et ønske om å benytte seg av labben. Problemet var ofte at dette rommet ble brukt av noen andre, men med VR trenger du ikke noen labb.

I Norge er det også mange som sliter med psyken. Jeg tror at VR kan være en kjempe mulighet for forskjellige psykologer når det kommer til å roe ned pasienter eller gjøre de klare for å snakke med eller møte mennesker. VR kan brukes som en flukt fra virkelige verden, noe som må være perfekt innen terapi.

 

Verdien for en markedsfører

Nå kan du faktisk bli med inn i den verden markedsføreren har prøvd å forklare i mange år. Med VR-teknologi blir markedsføringen mye enklere å utføre for selskaper. Grunnen til dette er at man nå kan se akkurat hvordan kjøkkenet vil bli, hvordan klærne vil sitte og hvor i stua møblene passer best inn. Isteden for å krige til seg interesse ved å benytte seg av 2d bilder og illustrasjoner vil vi nå kunne vise 3d modeller som er identiske med mål og utseende.

 

Konklusjon

Mulighetene vi får med VR er uendelige, det kommer bare an på vår oppfinnsomhet og villighet til å prøve noe nytt. Dette er en teknologi som kan hjelpe i mange yrker og føre til at bedrifter vil spare penger i lengden. Det finnes yrker denne teknologien ikke vil gi noen spesiell nytte til, men min personlige mening er at skoler i Norge burde teste ut denne teknologien, for det skader ikke å prøve.

 

-Daniel Belsnes

 

Kilder brukt:

https://nemitek.no/byggenaeringen-hakon-reisvang-jan-erik-vinje/korona-krisen-kan-laere-byggenaeringen-hvorfor-vr-er-lonnsomt-og-smart/127473

https://snl.no/virtuell_virkelighet

Bilder:

Alle bilder er hentet fra Pixabay.com

Én kommentar

  1. Dette er veldig bra, Daniel! Det er god kvalitet på innholdet ditt, og det er ikke så mye jeg kan påpeke her 🙂 Veldig bra jobba!

    Det eneste du kan tenke over neste gang du skriver, er å referere mer til kilder i løpende tekst. Heller en gang for mye, enn en gang for lite. Veldig fint at du bruker Pixabay til bilder, legg bare til hyperlink under bilder 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *