Kunstig intelligens også kjent som AI er noe veldig få mennesker egentlig vet hva er. Det blir veldig fjernt for mange. Kanskje fordi det skrives for lite om det. Min foreleser Arne Krokan viste oss forskjellige måter kunstig intelligens blir brukt til i dag og hvor langt vi har kommet. Dette fikk meg til å grave litt dypere og lese meg mer opp.

 

KI er type datasystemer med evnen til å kunne løse problemer vi mennesker ellers løser med vår naturlige intelligens. Altså det er et veldig bredt spekter i hva man kan bruke kunstig intelligens til. Selvkjørende biler, ansiktsgjenkjenning og droner er bare noen emner. På flere emner har vi sett at kunstig intelligens vinner mot mennesket til slutt. I dag finnes det datasystemer som ville vunnet mot de beste sjakkspillerne i verden, grunnen til dette er den spesielle evnen til å innhente all historikk og informasjon og samle dette. Altså maskinen er flinkere til å se mønstre. Dette kaller vi maskinlæring (maskiner eller systemer som blir flinkere og flinkere til å løse en oppgave når erfaringen og informasjonen øker). Det vil si at programmet lærer av sine egne feil, noe som er helt revolusjonerende.

 

Under min research fant jeg en veldig interessant artikkel fra NRK. Grunnen til at jeg valgte å ta for meg denne artikkelen er fordi den viser et mulig problem for fremtiden. Her møter vi daglig leder i Lightouse8 Freddy Aursø, som snakker om deres nye medarbeider. Lightouse8 er et Norsk selskap som har utviklet en robot med navn Kate. Kate er et dataprogram som skal granske internett for all type informasjon som igjen kan brukes til diverse reklame og rekrutteringer. Denne roboten sies å være 198.805 ganger raskere i sin jobb en det du og jeg ville vært. Fordelen med et slikt program er at Kate arbeider alle dager i året uten pauser og er veldig billig i drift. Spør du meg vil jeg helt klart si at dette er en trussel for arbeidsplasser, men på den andre siden er Kate også den perfekte arbeideren for research.

https://www.nrk.no/trondelag/_kate_-jobber-200.000-ganger-raskere-enn-deg-1.14233564

 

Jeg velger også å ta for meg en artikkel til. Denne ble skrevet av Dagbladet i 2018. Artikkelen tar for seg et sykehus i Beijing. På dette sykehuset har de en datamaskin med kunstig intelligens. Denne samler inn alt av data på pasienter og kommer med anbefalinger og prognoser på hva som kan skje.

Link til artikkel: https://www.dagbladet.no/nyheter/legene-sa-nei-ai-dataene-sa-ja-sa-vaknet-koma-pasientene/70189625

 

På dette sykehuset hadde det kommet inn en ung pasient som hadde ligget i koma i seks måneder, med dårlige tegn til å kunne våkne. Her hadde legene gitt en vurdering med tallet 7/23 som sannsynlighet for å våkne. En skala hvor 23 er best og 0 er dårlig. Dette er det samme som å si at pasienten sannsynligvis ikke kommer til å våkne opp igjen. Datamaskinen kom frem til et annet

3d rendering robot learning or machine learning with education hud interface

svar. Den ga pasienten 20/23. Resultatet var at pasienten våknet innen et år. Det samme sykehuset skal ha hatt lignende opplevelser i seks andre tilfeller hvor maskinen har fått riktig og legene har tatt feil. Maskinen skal ha tatt feil en gang, som viser at den ikke er feilfri. Denne maskinen ble tatt i bruk i 2010 og skal siden ha hjulpet med å gi diagnoser til over 300 pasienter. Maskinen ser viktig data som ikke mennesket klarer å fange opp, noe som gjør den til den perfekte medarbeider. Legene presiserer at dette ikke er en redskap for å erstatte legene, men heller et verktøy for å hjelpe de. Vi får se om 20 år.

 

Jeg er en del av den gruppen som hyller fremdriften innen kunstig intelligens, men fortsatt er bekymret for fremtiden med det. Man vil alltid være «redd» for det man ikke kan styre. En av de største fysikerne gjennom tidene Stephen Hawking valgte å snakke om KI før han gikk bort. I et intervju med Wired forklarte han at hans frykt var at KI kunne til slutt erstatte mennesker helt.

«Når folk designer datavirus, kommer noen til å designe kunstig intelligens som forbedrer og kopierer seg selv. Dette vil være en ny form for liv som utkonkurrer mennesker» , uttalte Hawking

Dette er tanker som har fått støtte fra flere anerkjente teknologi-gründere, da spesielt Tesla-gründer Elon Musk. Han mener også at dersom vi ikke setter gode nok retningslinjer vil kunstig intelligens skape problemer for mennesker. Dette er sagt av en person som jobber tett med kunstig intelligens for flere av sine prosjekter. Men det er ikke å legge under en stol at denne type forsking kan hjelpe og hjelper samfunnet med store spørsmål som vi ikke har svar på innen miljø, medisin osv.

 

-Daniel Belsnes

 

 

Én kommentar

  1. Veldig interessant innlegg, Daniel! Du har veldig godt innhold her, som er veldig spennende å lese om 🙂

    Jeg refererer til min kommentar på ditt forrige innlegg, som forbedringsområder for videre arbeid. Spesielt i dette innlegget som er så faktabasert, vil det være nødvendig å referere når det kommer til påstander m.m. Det som vil gjøre teksten ryddigere når du refererer, er å bruke hyperlink i stedet for å skrive linken i løpende tekst. Dette kan være hyperlink til Arnes blogg når du presenterer han, når du skriver påstander, skal kilde under bilder, eller når du presenterer noe. Da viser du til kilden i hyperlink når du presenterer noe, og ikke bare i slutten av avsnittet.

    Gleder meg til å lese neste innlegg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *