Det er nå gått nesten en uke siden kurset digital markedsføring startet. I løpet av denne korte tiden har jeg prøvd å sette meg mer inn i de digitale endringene vi alle har vært med på, da vår foreleser Arne Krokan startet å komme inn på dette temaet første forelesning. Her har jeg observert interessante fakta jeg nå skal gå litt inn på.

I 2007 lanserte Apple den første iPhonen. Dette var bare starten på en revolusjonerende periode. Man kan si at dette bare var et springbrett for fremtiden om hvordan samfunnet kunne kommunisere, utføre forskjellige bestillinger og handler. Min generasjon har vært med på store deler av den digitale endringen i samfunnet. Vi gikk fra å ringe via hustelefonen til å chatte over nett. Alt ble tilgjengelig og lettere. Dette har ført til at vi får med oss mer nyttig informasjon, men at vi også lettere kan bli lurt av «fake news». Selv om flere nettsider har programmer for å kunne oppdage fakta som ikke stemmer er det fortsatt enkelt å bli lurt. Youtube er et godt eksempel. Her blir det benyttet en algoritme som skal få brukerene til å ville fortsette å se, derfor vil det komme mer propaganda og «clickbate» som tiltrekker seg visninger jo dypere du går inn på et emne. Dette kan føre til at det dukker opp videoer som virker ekte, men hvor faktaene ikke stemmer. Videoen «Proving Flat Earth» har over 20 millioner visninger, jeg trenger ikke å utdype dette…

Selskaper som ikke har utviklet seg med digitaliseringen har i nyere tid merket dette økonomisk. Reisebyråer har slitt i mange år og flere må se seg tapt med konkurser. Grunnen til dette er at vi har funnet ut at man kan gjøre alt selv over internett. Bedrifter jobber nå hyppig med å omstille strukturen i selskaper for å kunne digitalisere seg. Dette er noe som må gjøres, da etterspørselen bare blir større og større. Store butikker går over til netthandel da også matbutikker, vi har kommet så langt at man faktisk kan ha en legetime over mobilen. Når vi snakker om ny teknologi og endringer dette kan skape i jobber, er det mange som vil føle seg redde for at deres profesjon vil bli overtatt av en robot eller andre type maskiner. For hvem trenger butikkansatte når vi en dag får en robot som jobber raskere og har all informasjon lagret i en database? Jeg som selv jobber i en butikk, ser at dette er et yrke som vil forsvinne en gang i fremtiden.  Dette betyr ikke at vi vil få mindre arbeidsplasser, men heller at vi må utvikle nye jobber og arbeidsplasser.

Digitaliseringen av markedet tar med seg så mange positive sider. Man kan jo tenke seg hvordan det ville gått i samfunnet under covid-19 uten de digitale løsningene vi nå har. Hvordan skulle undervisningen da blitt utført? Og for dette kan vi takke Google, Facebook, Apple, Microsoft etc. Nå har disse selskapene vokst til å bli større en alle andre selskaper i verden, men dette fordi de ville drømme og tenke nytt. Alt positivt vil ta med seg negative sider, men ville man vært foruten? For flere interessante syn på digitalisering og ny teknologi vil jeg anbefale Arne Krokan sin blogg, her finner man mye nyttig stoff. (https://www.krokan.com/arne/.

 

-Daniel Belsnes

2 kommentarer

 1. Dette var et veldig interessant innlegg, med gode refleksjoner og god setningsoppbygging!

  Du har en naturlig og veldig fin fortellerevne overfor leseren, noe som etter min oppfatning har mye å si når man leser et blogginnlegg. Her har du virkelig tatt for deg de elementene du synes er interessante, og gjenskapt med egne tanker og refleksjoner. Dette er veldig bra!

  Jeg er veldig glad for at du har lagt ved bilde i innlegget ditt, og jeg ønsker gjerne å se enda flere fremover. Det eneste som er veldig viktig med bilder, er at man legger ved kilder på det (helst under bilder), og eventuelt en beskrivelse dersom det skulle være relevant.

  Når vi først snakker om kilder på bilder, så er det også viktig å oppgi kilder, med tanke på at du låner noe fra noen andre. Dette blir på samme måte som hvis du skriver en akademisk tekst. Dersom du skriver et direkte sitat, så bør det alltid kildes i løpende tekst, og det aller viktigste er en samlet kildeliste i slutten av innlegget. Man oppgir ikke bare kilder fordi det er pålagt å gjøre det, men det vil også øke din troverdighet fordi det underbygger at det du sier faktisk stemmer.

  Det siste jeg ønsker å utfordre deg på, er å benytte deg av underoverskrifter i innleggene for å gi leseren et overblikk i hva de ulike delene av innlegget handler om. Ettersom dette innlegget ikke er så langt, så er det lett å forstå ut ifra den gode tittelen du har valgt. Men ser man på at et «kvalitetsinnlegg» anses å ligge på 1000-1500 ord, så vil det fort kunne bli uoversiktlig uten å få noen knagger på veien!

  Dette er et veldig godt skrevet innlegg, så er er det kun småting som pirkes på, for at du skal kunne utvikle deg mest mulig 🙂 Bra jobba – fortsett sånn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *